2017. máj 02.

Amire lehetetlen felkészülni

írta: CharlieBrown
Amire lehetetlen felkészülni

A mai napon kellett szembesülnünk azzal (indulás előtt 2 héttel), hogy sajnos vannak olyan részei az utazásnak, ahol az időjárási körülmények miatt még mindig le vannak zárva utak (Pacific Coast Highway (továbbiakban PCH), illetve a Yosemite nemzeti parkban a Tioga Road, illetve Glacier Point).

Ez több szempontból is kellemetlen... A PCH lezárás kerülőre kényszerít bennünket, illetve a Big Sur is kihívásokkal állít szembe. A PCH kalkulálható volt, hisz ott 2017 Q3-Q4-re ígérik (ez sem biztos még) a teljes renoválást, de a Yosemite roppant szeszélyes ebből a szempontból (Ugyeugye! Mondtam, hogy kelleni fog az a softshell kabát!)

 

Az alábbi térképen jól látható a kerülőút, amelyet a PCH helyett kell bejárni.

screenshot_2017-05-02_01_43_14.png

 

Itt viszonylag könnyű megoldani a problémát, hisz maximum a vargabetű után fentről is megközelítjük majd a lezárásig az útszakaszt.

tioga_snow.jpg

Tioga road - 2017. május 5.

A keményebb dió Yosemite park környékén vár ránk. A Tioga Road jelen állás szerint június elejéig le lesz zárva, így a szállás foglalásunkat is át kell ütemezni, ami tekintve, hogy kb 17 foglalásról beszélünk, és ez az út első harmada, eléggé megköti a kezünket.

update: május 5. adat, hogy napi fél mérföldet tudnak megtisztítani, és az átlagos hóvastagság 3-3.5 méter között alakul.

Az sem segít benne, hogy a szállodák kihasználtsága adott régióban ebben az időszakban 60-85% között van. Ilyenkor viszont áldás, hogy ingyenes lemondással kötöttük le a szobákat, így talán könnyebb a helyzetünk. Lemondani mondjuk mindig egyszerűbb, mint újat találni. Mindenesetre a következő szállásnál volt olyan szerencsénk, hogy az előző napra volt ugyanolyan szoba, mint amit előzőleg foglaltunk, így egy nap törlés innen, plusz egy nap oda, és a probléma egy része meg is van oldva.

Az már más kérdés, hogy a Tioga Road-on nem fogunk tudni közlekedni, és a Glacier Point is kérdéses.

glacer-point-cameras-700w.jpg

Glacier Point

No de ahogy a mondás is tartja:

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen!

Nincs más lehetőségünk, mint folyamatosan lesni a nemzeti parkok hivatalos honlapját, és a riasztásokat.

screenshot_2017-05-02_02_02_49.png

Lezárás, vadvilág, hantavírus. És ez csak a riasztásra okot adó jelzések listája.

 

Képek forrása: Big Sur information (Facebook), saját

 

Ezeket olvastad már?

Hogyan pakoljunk

Óvatosan a papírmunkával

Eldöntöttük, menni fogunk

 

social_facebook_box_blue.pngTetszett a bejegyzés? Kövess bennünket a Facebookon, és akkor tuti, hogy nem maradsz le semmiről! Ha valamibe belebotlunk nap közben, oda pillanatok alatt ki tudjuk tenni, legyen az egy érdekes fotótéma, vagy pár sornyi gondolat.

Szólj hozzá

időjárás útlezárás lezárás átszervezés vadvilág Big Sur Tioga Road Glacier Point