2017. máj 04.

Óvatosan a papírmunkával!

írta: CharlieBrown
Óvatosan a papírmunkával!

Ahhoz, hogy beléphessünk az USA területére, nem csak úgy, ötletszerűen működik. Bár nem szükséges a hagyományos értelemben vett vízum a beutazáshoz, ESTA túristavízumra mindenképp szükségünk van, amit még az indulás előtt érdemes elintézni, enélkül nem is érdemes nekikezdeni a szervezésnek. Természetesen az, hogy van egy érvényes ESTA túristavízumunk, nem feljogosít az USA-ba történő belépésre, csak a lehetőséget adja meg, az immigration officer a legutolsó pillanatig dönthet úgy, hogy megtagadja a belépésünket. Egészen pontosan így szól a jogkizárás megfelelő része:

Azok a kérelmezők, akik nem hajtják végre a fizetési eljárást, nem kapnak beutazási engedélyt az Egyesült Államokba és nem szállhatnak fel az Egyesült Államokba induló repülőgépre vagy hajóra.

Tehát ezt már az induló ország tranzitzónájában is ellenőrizheti a megfelelő hatósági személy (vannak már olyan országok, ahol a borzasztó hosszú beléptetési procedúrát jogosultak elvégezni, így a célállomáson nem kell 1-2 órákat még a sorban állnunk). Visszatérve a beléptető tiszthez: Induljunk ki abból, hogy jó fej lesz, hisz miért is kekeckedne velünk. Nézzük akkor sorban a teendőinket!

esta_finalmark_4c.jpg

Mire jó, és meddig érvényes az ESTA?

2 évig érvényes, és 1 utazás alkalmával legfeljebb 3 hónapig lehet vele az Egyesült államok területén tartózkodni. Nem, az nem működik, hogy a lejárta előtt átugrunk 1 napra Tijuanába, Kubába, vagy Torontoba. :D

Fontos egy példával leírni mire érdemes még figyelni az igénylés beadása előtt:

Legutolsó igénylésünk óta lejárt az ESTA, itt az ideje újat kitölteni. A szokásos adatok között szerepel az útlevélszám. Vegyük elő a vörös könyvet hát! Áprilisban le fog járni... Májusban indulnánk. Igényeljünk új útlevelet! Addig viszont ne indítsuk el az ESTA igénylész folyamatát. Miért? Mert az ESTA nem csak személyre, hanem útlevél számra is "korlátozva van", így ha az ESTA érvényes, de útlevelünk lejár, és szükségessé válik a cseréje, akkor az ESTA kérelmet is újból be kell adni, immár az új útlevél adataival. Egyszerűen hangzik, igénylejünk újat. Ha mellé tesszük, hogy a kormányablakoknál időpont foglalással szeretik leginkább az ügyet intézni az alkalmazottak, és van, hogy 2 hétre előre nem tudnak adni, mert reggel fél óra alatt elfogynak a kiosztható időpontok, mindeközben ketyeg az időnk, kúsznak felfelé a szállás- repülőjegy- autókölcsönzés árak, akkor máris árnyaltabb a kép.

ESTA igénylés menete

Látogassunk el a https://www.cbp.gov oldalra. Ha biztosabbak vagyunk a magyar űrlap kitöltésben, a jobb felső sarokban állítsuk át a nyelvet magyarra.

Nem véletlen mondtam, és mutattam linkkel együtt, hogy milyen oldalt keressünk fel. Sajnos sok weboldal üzemeltető arra specializálódott, hogy az eredeti bevándorlási hivataléhoz nagyon hasonlító oldallal tévessze meg a felhasználókat. A megtévesztés szó kissé felemás lehet, hisz nem a kártyaadataink eltulajdonítása a cél, hanem egy jogi kiskaput kihasználva (tudniillik bárki igényelhet meghatalmazottként bárki számára ESTA-t) ők mint közvetítők vesznek részt a tranzakcióban, de ezért a kis könnyelműségért, hogy a kereső legelső találatára kattint a mezei felhasználó (jogos a kérdés, miért ne oda kattintanánk), súlyos dollárokat fizet a gyanútlan júzer.
A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy a 14$ ESTA költség (melyben már az eljárási díj is benne foglaltatik) pillanatok alatt felkúszik akár 114$-ra is! Nem hasraütésre mondok számokat, az ismerősi körömben esett meg, hogy felhívott a barátunk, nekünk mennyibe került, mert ők két főre 228$-t fizettek! Amikor megtudta, hogy nekünk ugyanez 28$ volt, kibírta röhögés nélkül... Természetesen az ilyen oldalak bebiztosítják magukat, és nem, vagy csak nagyon nehezen lehet visszatérítést kérni (és fel lehet lelkiekben készülni, hogy minden reklamációt angolul kell majd megejteni velük).

Ezzel szemben nézzük meg miből is áll a hivatalos oldalon beadott igény:

10$ jóváhagyási díj
4$ ügyintézési díj
------------------------------
SUM: 14$

114$ vs. 14$

Mégegyszer a link: https://www.cbp.gov

Hasznos

Nem fontos minden személynek külön-külön folyamatot indítani, elvégezhetjük egyszerre is, ekkor egy csoportazonosítót is fog nekünk generálni a rendszer.

Ha elkészültünk a kitöltéssel, dőljünk hátra, és nézzük meredő szemekkel a monitort. Nekem volt, hogy 2 perc alatt megjött a jóváhagyás, máskor bődületesen sokáig, akár 10 percig is vártam. :) Ki szeretném újra hangsúlyozni: az, hogy itt megkapjuk az ámen-t, igazából arra jó, hogy eljussunk a vámtisztig a célállomás repterén, ő fogja áldását adni a belépésünkre.

Ha valakinek elutasítják a kérelmét, a 10$ jóváhagyási díjat vissza tudja igényelni, viszont a 4$ ügyintézési díjat sajnos nem.

Belépés

Vannak fogalmaid a sorokról? Felejtsd el. A JFK repülőtéren kb 30 ablaknál (az állampolgárok és diplomaták sorát bele sem számolom) kígyózik a sor. Aki nem látott még ilyet, elképzelni is nehéz.

0919line.jpg

Függőlegesen oda-vissza kígyózó sorok, körülbelül 8-10 egymás mellett

immigration-line.jpg

Látod a végét? Mi sem szoktuk :)

Szégyen vagy sem, a gépről leszállás után mindenkit a tempós haladásra ösztönöznénk. Nem mindegy, hogy 9-10-11 óra repülés után mennyit állsz még a sorban. Egyébként viszonylag flottul mennek a dolgok, elöl van pár reptéri alkalmazott, akiknek csak az a dolguk, hogy a megfelelő ablakhoz irányítsák az utasokat. És ha odaérkezünk az ablakhoz, akkor jön a valódi beléptetés a vámtiszt részéről.

Beléptetés folyamata

Útlevél ellenőrzéssel kezdődik (biometrikus azonosítású (bordó) útlevél szükséges, amely tartalmazza az ujjlenyomatunkat. Ezt átadjuk (egy nyilatkozattal együtt, amit még a repülőgépen kiosztanak a légiutas kísérők, és jó ha ki is töltjük azt a sorban állva legkésőbb), majd válaszolunk pár sablon kérdésre. Nincs kőbe vésve, nálunk az alábbi dolgokra voltak eddig kíváncsiak: meddig maradunk, hol szállunk meg, kihez megyünk.

Tipp: ne mindenre azt feleljük, hogy két hétig. :)

A kérdések előtt/után/alatt megkérik, hogy helyezzük rá a megadott ujjainkat a leolvasóra, illetve nézzünk bele a kamerába. Ha ez kész, akkor belepecsételi az útlevelünkbe meddig maradhatunk. Közben pedig olyan gyöngyszemekkel is találkozhatunk, akik unalmukban úgy énekelnek (igen, a vámtiszt a pult mögött), hogy bármelyik tehetségkutató döntőjében megállnák a helyüket. :)

Fontos: A bepecsételt maximum tartózkodási idő nem feltétlenül egyezik meg az ESTA érvényességével, minden esetben ellenőrizzük, ha nem szeretnénk túltartózkodásért kiutasításra kerülni a későbbiekben!

Vége a beléptetésnek, ezután még a csomagunk miatt szólíthatnak ki extra ellenőrzésre. Ha itt átjutunk, akkor egy ugyanolyan fémdetektoros/röntgenes átvizsgáláson kell túlesni mint amit induláskor a tranzitzóna előtt átéltünk, és ha ez is OK, irány a csomag felvételi szalag, és a reménykedés, hogy rendben megérkezett minden poggyászunk. Nekünk idáig soha nem volt gondunk (kopp...kopp...kopp...).

Felnyaláboljuk a cuccainkat, és irány a kijárat!

social_facebook_box_blue.pngTetszett a bejegyzés? Kövess bennünket a Facebookon, és akkor tuti, hogy nem maradsz le semmiről! Ha valamibe belebotlunk nap közben, oda pillanatok alatt ki tudjuk tenni, legyen az egy érdekes fotótéma, vagy pár sornyi gondolat.

Szólj hozzá

várakozás sor ESTA túristavízum