2017. jún 26.

San Simeon

írta: CharlieBrown
San Simeon

Los Angeles után északnak vettük az irányt, végre érintve a Pacific Coast Higwayt!

usa_ssim_bloghu_0000.jpg

Irány a PCH!

screenshot_2017-06-23_11_59_28.png

LA-t lehetetlen úgy elhagyni, hogy ne csodálná meg utoljára az ember a tengerpartot. Bármelyiket. Mi ezt Santa Monica Beach és Redondo Beach érintésével tettük meg. A parkolás természetesen itt is horror volt, 10$ alatt egyik helyen sem sikerült a megállás... Ezután vásárlás, Outlet-túra, majd irány San Simeon (szükség is volt néhány helyen a pihenőre, több, mint 4 óra vezetés látszik a térképen).

usa_ssim_bloghu_0028.jpg

Pár mondat San Simeonról, és a Hearst Castle-ről: maga az épület William Randolph Hurst amerikai sajtómágnás otthona volt, innen is kapta később a nevét, mely épület egy aprócska 160 négyzetkilométeres birtokon épült fel. A képeken majd szépen látszik, ahogy keverednek az építészeti stílusok. De addig még el kell jutni. Érkezéskor a látogatói centerhez jutunk el saját járművel, innen busszal visznek fel mindenkit. 

usa_ssim_bloghu_0027.jpg

Látogatói központ

Nem is gondolna bele senki, de elég csinos szerpentinek találhatóak a mintegy 15 perces úton!

Az építkezés maga 1919-1947-ig tartott, de az egész épületegyüttes csak Hearst halála után nyerte el végleges kialakítását (Hearst 1951-ben halt meg). Ezután az örökösökre szállt a birtok, melyet '57-ben Kalifornia államnak adományoztak.

usa_ssim_bloghu_0016.jpg

A főépület homlokzata, előtte a kert egy része

Amit érdemes megtekinteni a birtokon:

  • kertek
  • medencék
  • főépület
  • melléképületek

 

Érdekesség a kerttel kapcsolatban: a keleti dombon, hogy eltakarják a közeli víztározót 6335 fenyőt ültettek. Mivel Hearstnek tetszett a terméssel teli fák látványa, ezért tilos volt a fáról bárkinek is szedni. Amikor a kertészek hetente leszedték az érett gyümölcsöket, azt felhasználták a Casa Grande konyháján, illetve szétosztották a munkások és a környékbeliek között. Csak mogyoróból évente két tonna termést szüreteltek a birtokon. Másik érdekesség, hogy mivel Hearst imádta, és a kertbe szoktatta a madarakat, azok rendre lecsipkedték a növényeket. Amikor ezt megemlítette a kertész Hearst-nek, az csak annyit válaszolt, hogy "Akkor neveljen még több növényt, Mr. Keep!". Ezért neveltek kb. 700.000 évelőt az üvegházban.

De ha már élővilág: nem csak növények, állatok is szép számmal éltek a birtokon. Az első bölényeket 1925-ben telepítették be egy elkerített területre. Az évek során egyre több és egzotikusabb állat érkezett, 1928-ra már háromszázféle állat élt a birtokon, köztük oroszlánok, medvék, majmok, gepárd, kenguruk, őzek, lámák, bölények, tapír, rénszarvasok, kecskék, bárányok. Egy külön erre a célra fenntartott területen több mint ezerötszázféle madár élt, köztük papagájok, fácánok, galambok, hattyúk, emu, és sirályok. Az állatok lakhelyének kialakításához Morgan kikérte a hamburgi állatkert igazgatójának véleményét is.

Medencék

A Neptunusz-medence a birtok egyik fő látványossága. A hatalmas medence partján ókori szobrok és egy klasszikus görög stílusú templom homlokzata áll. Sajnos ezt érkezésünkkor nem tudtuk teljes valójában megcsodálni, mivel a folyamatos vízszivárgás miatt rekonstrukciós munkálatokat végeztek rajta (amiről természetesen a park honlapján semmi információ nem szerepelt, pedig 2016 óta tartanak a munkálatok...) Eredetileg egy kertet tervezett ide liliomos tóval Hearst, de felesége és gyermekei unszolására inkább úszómedencét építtetett, ez 1924-re el is készült, amit később megnagyobbíttatott, és márvány oszlopokkal vette körül. Érdekesség, hogy ezt még egyszer megnagyobbíttatta, hogy a frissen vásárolt görög templom homlokzatához (!) méretben passzoljon. Vízszűrőként tengerparti homokot használtak hozzá, és bojlerek segítségével melegítették a vizet.

A birtok másik híres medencéje a beltéri, úgynevezett római medence.

A beltéri római medence

A medence egész felületét 22 karátos aranyból, és kék velencei üvegből készített mozaik díszíti, ennek elkészítése hét éven át tartott, de ahogy a képen is látszik, megérte, csodálatos a látványa!

Épületek

Az összes épület együtt több mint 8300 m² területű. A legnagyobb ház, a Casa Grande homlokzata 137 m magas, területe 5634 m², négy szinten kb. 115 szoba van benne.

A három kisebb házé:

  • La Casa del Mar: 546 m² (háromszintes, 18 szoba)
  • La Casa del Monte: 213 m² (10 szoba)
  • La Casa del Sol: 242 m² (háromszintes, 18 szoba)

A főépület belső terei

Az épületekben összesen 56 hálószoba, 61 fürdőszoba, 19 nappali és egy mozi található, a fentebb leírt kültéri és fedett úszómedencék, kis repülőtér, teniszpályák, összesen több mint 50 hektár kert és a világ legnagyobb magánkézben lévő állatkertje tartozik hozzá.

A túra végeztével Lovers Point felé vettük az irányt, de sajnos a Pacific Coast Highway-en történt lezárások miatt igen nagy kerülőt kellett eszközölni, erről egy későbbi bejegyzésben térünk ki.

social_facebook_box_blue.pngTetszett a bejegyzés? Szeretnél több fotót látni? Kövess bennünket a Facebookon, és akkor tuti, hogy nem maradsz le semmiről!

Szólj hozzá